2022. május 29., vasárnap


Megrendülve búcsúzunk egykori kollégánktól, Haumann Péter Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművésztől, a Nemzet Színészétől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától.

„Hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat Haumann Péter halálával. Rendkívüli egyéniség volt. Műfaji korlátokat nem ismerő, igazi művész. Pótolhatatlan!” – emlékezik Szirtes Tamás igazgató.

1973-tól 1988-ig volt a Madách Színház tagja. Legendás alakítások fűződnek nevéhez, többek között Shakespeare Hamletjének Claudiusa, a Lóvátett lovagokban Boyet gróf, Bernard Slade Jutalomjátékában Scottie Templeton, Molnár Ferenc: A doktor úr című művében Puzsér, Bart: Oliver című musicalében Fagin, vagy Harwood: Az öltöztető című tragikomédiájában a címszerep, Gogol Csicsikovja és Gorkij Percsihinje. A 2000-es években visszatért vendégként a Producerek című musical főszerepét eljátszani. Számtalan nagyszerű alakítása között rendkívül emlékezetes az a két szerep, amikor ez a nagyszerű színész színészt játszott: Kean, a színész, és a Macskák musical Színházi macskája, Tus.

Utóbbi szerepét a darab 39 éves történetében csak néhány évig alakította, de minden jubileumi előadáson boldogan állt újra színpadra. Legutóbb az 1500. előadáson, tavaly szeptemberben. Ezzel búcsúzott a színpadtól.


„Persze más ma a színház és modernebb mind.

Ez rendben is volna, csak az itt a vész,

Ehhez nem kell a legendás, régi színész.

Oly mágus, ki elvakít, port hint…”

(Romhányi József fordítása)


Emlékét megőrizzük.