Ádám Ottó, a Madách Színház legendás igazgató-főrendezője

2023. június 16., péntek Ádám Ottó, a Madách Színház legendás igazgató-főrendezője


Ádám Ottó a magyar színházművészet meghatározó alakja. A Madách Színház vitathatatlanul egyik legnagyobb egyénisége, legendás igazgatója, és főrendezője. Személyisége hatással volt az egész magyar színházi életre. Nincs az országban olyan színházi ember, aki Ádám Ottó aktív működése idején ne került volna valamilyen módon vonzáskörébe, akárhol élt is az országban, akár tanítványa volt, akár nem. Egyéniségének súlya, intellektusának mélysége, finom összetevői, emberi kisugárzása, integráló ereje és mindenekelőtt komplex színházrendezői lénye megkerülhetetlenné tették alakját a színházművészetben.

1989-ben visszavonult az aktív színházi munkától. Nincs olyan nap, amikor ne hiányozna.

A Madách Színház ezzel az oldallal kíván tisztelegni Ádám Ottó előtt. Ezt az oldalt a közös emlékezet fórumának szánjuk. Nyitva áll minden olyan kolléga, színházi ember és színházat szerető néző előtt, aki ezen a fórumon közre kívánja adni gondolatait, emlékeit erről a rendkívüli emberről.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója


***


ÁDÁM OTTÓ Kolozsváron született 1928. október 17-én. Két évig szülővárosában orvostanhallgató, majd Budapesten a Színművészeti Főiskola rendező szakán végez 1952-ben. Egy évig a Madách Színház rendezője, utána a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője. 1956-tól ismét a Madách Színházban rendező, majd főrendező. 1972-től 1990-ig, nyugalomba vonulásáig a Színház igazgatója.

A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1952-től tanársegéd, 1959-től docens, 1962-től főiskolai tanár. 1971-től a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára. 1971-től 1986-ig rektor-helyettes, 1976-tól a színésztanszak vezetője, 1983-tól főtanszak vezető.  1980-tól rendezőket oktat. 1999-ben Professor Emeritus-ként az Egyetemről is nyugdíjba vonul.


Ádám Ottó színházi rendezései Ádám Ottó televíziós rendezései 2008-ban Ádám Ottó 80. születésnapjára írt köszöntők Pályatársak, tanítványak visszaemlékezései Ádám Ottóról Részletek Ádám Ottó írásaiból Magányos mesterség - Balázs Ádám írás a Fidelio oldalán