Újabb jubileumot ünnepel a Madách Színház!

2022. február 4., péntek Újabb jubileumot ünnepel a Madách Színház!


1996 októberében mutatta be a Madách Színház a Lúdas Matyi című mesét Cseke Péter rendezésében. Az első szereposztásban Kelemen István, Barabás Kiss Zoltán, Lippai László, Lesznek Tibor, Kökényessy Ági és Galbenisz Tomasz játszotta a Fazekas Mihály meséjén alapuló darabot. Schwajda György az eredeti írást jelentősen átdolgozva a libák szemszögéből mutatja be a tanulságos történetet, amelyben háromszor veri Lúdas Matyi vissza Döbrögi gonoszságát. Az előadást Götz Béla díszlete, Rátkai Erzsébet jelmezei és Lippai Krisztina koreográfiája teszi teljessé.

Az elmúlt 300 előadáson a darabban közel 60 művész lépett már színpadra. Ruzicska László kollégánk például már 21 éve tagja a Lúdas Matyi-családnak, így ír róla:

„25 éve van egy város a Madáchban. Általában hétvégenként reggel válik láthatóvá. Aki játszhatott benne vagy láthatta, örökre a szívébe zárta, hiszen igazi régi mese születik újjá ott minden alkalommal. A város neve: Döbrög. Lúdas Matyi nagy „gazság-igazság-kalandjának” a helyszíne, a „libák szemszögéből elmesélve.” Egy színésznek ajándék, ha hosszabb-rövidebb ideig élhet benne akár pozitív, akár negatív hősként, mert tudja, hogy olyan élményt ad kicsiknek és nagyoknak, ami nem kopik még az évek múlásával sem, sőt! Szeretjük ezt a várost. Jó benne játszani, mert a város széléről mindig szép a kilátás: csillogó szemű gyerekeket és felnőtteket látunk, akik örömmel és mosollyal tapsolnak nekünk és annak, hogy: „Tanulni sohasem késő és lám még Döbrögi esze is megjő!” - háromszázadjára is!”