A Madách Színház Akcióterve a Magyar Musical Pályázattal kapcsolatban

2021. január 29., péntek A Madách Színház Akcióterve a Magyar Musical Pályázattal kapcsolatban


A Madách Színház Akciótervet készített, amely megoldást kínál a Harmadik Magyar Musical Pályázat országos megismertetésére, valamint a nehéz helyzetbe került színművészek megsegítésére. 

Előzmények:

I. A Madách Színház 2020 tavaszán indította útnak harmadik Magyar Musical Pályázatát. A Pályázat több szakaszból áll.

A jelenlegi szakaszban a pályázók feladata, pályaművük teljes prózai és zenei kidolgozása. Ez után az utolsó szakasz következik, melyben a pályaművekből 30 perces keresztmetszet kerül színre. A bemutatók alapján dönt a zsűri a díjazottakról.

A közönség a pályaművekkel első ízben az említett 30 perces keresztmetszet bemutatása során találkozik. Erre idén, 2021. május vége és július eleje között kerül sor a Madách Színházban.

A Pályázat jelen állása szerint kb. 8-9 darab esélyes arra, hogy az utolsó fordulóba kerüljön. Tehát három estén 3 különböző pályamű keresztmetszetét mutatjuk be majd.

II. Az eddig lezajlott Magyar Musical Pályázatok gyakorlata az volt, hogy az említett 30 perces keresztmetszeteket mindössze 60-70 meghívott vendég láthatta.

III. Mint mindenki előtt ismeretes, színházaink 2020 novembere óta zárva tartanak és ez igen sok művésznek mindennapi megélhetési gondot jelent.

Akcióterv:

Az „Akcióterv” hármas célt szolgál.

1. A Harmadik Magyar Musical Pályázat 30 perces részleteinek gondos előkészítése és minél sikeresebb színrevitele.

2.  A 30 perces részletek minél szélesebb körben történő bemutatása.

3. Segíteni szeretnénk továbbá a koronavírus válság miatt nehéz anyagi helyzetbe került színművészeinken.

Megvalósítás:

I. Társulatot szervezünk a Madách Színház Társulatán belül. Kb. 20-25 művészt felkérünk arra, hogy a Magyar Musical Pályázat említett keresztmetszeteinek bemutatásában május és július között vegyenek rész. Ezzel a Pályázat számára biztosítjuk művészeink rendelkezésre állását, művészeink számára pedig majdani fellépti díjuk terhére előleget biztosítunk, amely remélhetőleg könnyít a jelenlegi szorult helyzetükön. A fellépti díj fennmaradó része a bemutatókat követően kerül kifizetésre.

II. A Magyar Musical Pályázat minél sikeresebb prezentálása érdekében a bemutatókat a Madách Színház új Online Stúdiójából közvetítjük, ezáltal országos nyilvánosságot biztosítunk a műveknek. Megkönnyítjük ezáltal a vidéki színházak igazgatóinak is a készülő művek megtekintését és megszavaztatjuk közönségünket a készülő művekről, ezzel is elősegítve azok ismertségét.

Előnyt jelenthet a majdani győzteseknek az is, hogy műveik már a bemutató előtt ismertek lehetnek a közönség előtt.