2022. március 22., kedd


Budapest, 2022. március 22. – Egyedülálló programsorozattal mutatkoznak be a Madách Színház művészei a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az április 22–24. között debütáló, a szabadságharc eseményeiről szóló „A tizenötödik” című musical színészei márciustól júniusig számtalan alkalommal tartanak rendhagyó tárlatvezetést, melyhez a hátteret a múzeum szakemberei adják. Jegyek az előadásra és a tárlatvezetésekre már elérhetők az intézmények honlapjain.

A tizenötödik című musical az 1840-es évek történetét, illetve az 1848–49-es szabadságharcot meséli el. Milyen volt az élet a reformkorban egy arisztokrata számára vagy egy köznemes számára? Milyen volt megélni a március 15-i eseményeket, majd a szabadságharc kitörését? A különleges tárlatvezetések célja nemcsak egyszerűen a szabadságharc részleteinek feltárása, hanem azoknak az embereknek a megismertetése, akik fontos szereplői voltak az eseményeknek. A programok a kiállításban zajlanak, Petőfi kokárdája, honvéd egyenruha, Görgei Artúr egyenruhájának hiteles rekonstrukciója vagy Batthyány Lajos kivégzéskor viselt mellénye mellett.

A tárlatvezetések összességében egy teljes korrajzot adnak, bemutatva a legfontosabb szereplők – mint például Kazinczy Lajos, Görgei Artúr – életét, sorsát, tetteinek mozgatórugóit. A művészek mesélnek a karakterük megformálásához kapcsolódó érzéseikről, kulisszatitkokról, míg a tárlatvezetők minderre reagálva elmagyarázzák, mi miért történt úgy, ahogy. A közvetlen hangulatú programok során a látogatók kérdezhetnek maguktól a szereplőktől, és beszélgethetnek színházról, érzésekről, történelemről.

 „Átalakuló múzeumi világban élünk, alkalmazkodnunk kell nagyon sok kihíváshoz, ami ér bennünket. Ennek a folyamatnak egy nagyon szép, szimbolikus része a most aláírt együttműködési megállapodás a Madách Színházzal, mely becsalogatja a színházi közönséget hozzánk” – mondta a sajtótájékoztatón L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hozzátette, reméli, hogy ez csak az első állomás, és a jövőben más intézményekkel és színházakkal is hasonló együttműködéseket tudnak kötni, mert abban a nagyon nagy küzdelemben, amit a közönség szeretetéért, fegyelméért és kegyéért kell vívni, abban tanulnunk kell a színházaktól. Nekik nagyon nagy gyakorlatuk van benne.

Sztárparádé a múzeumban

Borbély Richárd, Simon Boglárka, Détár Enikő, Sánta László, Posta Victor, Kiss Ernő Zsolt, valamint Ekanem Bálint mellé tárlatvezetők csatlakoznak, akik az adott karakterre épített, összesen hét tematikus tárlatvezetéssel segítik a színpadon történő események kibontását. Többek között mesélnek a korszak férfi-női kapcsolatairól, a merev társadalmi falak szerepéről, illetve a legfontosabb hadi események stratégiájáról.  

A március 28. és június 25. között heti több alkalommal megvalósuló tárlatvezetések során a látogatók mintegy 75 percen keresztül maguk is a musical szereplőinek érezhetik magukat. A programok során a látogatók kipróbálhatnak és kezükben foghatnak korabeli tárgyakat: szablyát, fűzőt, legyezőt, vagy akár zsebórát is. 

„Nagyon örültem a megállapodásnak, mert így módunk van a két intézménnyel tevőlegesen együttműködni, és valamilyen sajátos közös produkciót létrehozni” – emelte ki Szirtes Tamás. A Madách Színház igazgatója elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum szerinte rendkívül inspiratív közeg, lehetővé teszi a színészek, színháziak számára a mély, igazi és rétegzett megismerést.

„Nagyon remélem, hogy a nézők érdeklődését felkelti, hogy egyszerre lehet egy előadást megnézni, és aztán a valóságos történelmet is megismerni. A színház a stilizált történelem, a valóság pedig ott van a Magyar Nemzeti Múzeumban” – tette hozzá.

Vezető személyiségek

A tárlatvezetések karaktereként egyediek, igyekeznek minél pontosabban és hitelesebben bemutatni, valamint jobban megérteni az adott szereplő életét, környezetét és motivációját. 

Borbély Richárd (Kazinczy Lajos) vezetésén megelevenednek a köznemesi élet lehetőségei. Milyen utak álltak egy fiatal tiszt előtt, mennyire volt jelen Kazinczy Ferenc emléke, mit jelent pontosan a tiszti karban megélt válság, hogy azzal a császárral szemben kell harcolniuk, akire korábban felesküdtek. 

Simon Boglárka (Majthényi Zsófia) programján a látogatók jobban megérthetik a férfi-nő kapcsolatokat a 19. század első felében, milyenek voltak akkor az udvarlási/párválasztási szokások, mennyire vastagok voltak a társadalmi rétegek közti falak, valamint fény derül a honleányi szerep fontosságára a nemzettudatra ébredés időszakában.

Détár Enikő (Török Sophie) karaktere segít jobban megérteni az anyaszerepet, a korszakban jellemző nevelési módszereket és a családi kapcsolatokat. Sánta László (Von Lasberg) karakterénél a katonaélet, valamint a hadi események kerülnek előtérbe. Míg Posta Victor (Haynau) tárlatvezetésén rávilágít a megtorlás hátterére, a birodalmi érdekekre, a megtorlások mikéntjeire, az aradi vértanúk sorsára, a haditörvényszékre és a magyar gyászra az 1850-es években.

Kiss Ernő Zsolttal (Görgei) előtérbe kerül Görgei Artúr személyisége, a katonai események stratégiai háttere, a fegyverletétel körülményei és utóélete. Ekanem Bálint (Klapka) programján pedig kiderül, milyen volt a tisztikar élete, a honvédség felszerelése, felállítása és állapota, a tisztek szerepe.

Jegyek és árak

A Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetésének teljes árú jegye 3300 Ft. Azon látogatók, akik rendelkeznek A tizenötödik című musicalra vásárolt jegyekkel, 2800 Ft-ért vehetnek részt a vezetéseken. Ez a jegytípus csak a színházjegy felmutatásával válik érvényessé. Azoknak, akik kedvezményes jegyet vásároltak, de nem tudják felmutatni a színházjegyet, 500 Ft-os kiegészítő jegyet kell váltaniuk a belépéskor. A jegyek már elérhetők a Magyar Nemzeti Múzeum és a Madách Színház oldalán.


Jegyvásárlás