2021. december 1., szerda


85 éves lett Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg.

1955-ben érettségizett és azonnal a Madách Színház munkatársa lett, már 66 éve színházunk tagja. Legsikeresebb előadásai a Madách Színházban a Dr. Herz, a Mária evangéliuma, az Isten pénze és a Lugosi voltak. Jelenleg is a repertoár része a Szomorú vasárnap című előadás.

Rendkívül népszerűek könyvei és beszélgetős estjei is.

Így vall az alkotás lényegéről: "Minden darabom a szeretetről szól. Sőt! Meg vagyok győződve, hogy nincs olyan igazi irodalmi mű, aminek a mélyén ne a szeretet kérdése lenne. Ez annyira alapvető, és én most a szeretetet nemcsak érzelmi alapon értem. Annyira alapvető, hogy minden műnek, sőt magának a műalkotásnak is lényegében ez a titka!"

Önmagát ezen a tükrön keresztül látja: "Hat éves koromtól tudom, hogy ez a Föld jelenleg nem normális hely. Csak ezt állandóan szem előtt tartva értékelek minden örömteli pillanatot, minden mosolyt, jóságot és szeretetet. A maradandóságban nem hiszek. Egy normális ember ma már nem is hihet. De abban igen, hogy a gondolatok, amelyek belőlem jöttek, nem múlnak el nyomtalanul. Legfeljebb nem emlékeznek rá, hogy én gondoltam. Mindenki azt hiszi, hogy ő maga. És ha ez így lesz: elértem a célomat."

Drága Péter, köszönjük! Boldog születésnapot!