2023. április 12., szerda


A Madách Színház nagyszabású vállalkozásba kezd: 2023 őszén egy hónap különbséggel mutatja be a Pretty Woman és a Six című zenés műveket, így áprilistól két nagy zenés produkció előkészületei folynak egy időben a színházban. Jelentős újdonság az is, hogy a jól ismert musicalsztárok mellett olyan népszerű popénekesnők is szerepet kapnak majd, akik még sosem léptek színpadra a körúti teátrumban!

A Madách Színház több évtizedes törekvése, hogy elhozza Budapestre a világsikereket. 2023 ebből a szempontból is különleges év: egyszerre két népszerű musical, a Pretty Woman és a Six színreviteli jogát is megkapta a színház. 

A 2022-23-as évad bővelkedett említésre méltó eseményekben a Madách Színházban: tavaly nyáron egyedülálló módon már az ötödik nyáron aratott óriási sikert a Szegedi Szabadtérin a Mamma Mia! című előadás. Szeptemberben az Aranyoskám című nagysikerű musicallel nyitott a színház, novemberben pedig Az Operaház Fantomjának 900. előadását ünnepelte. Két film-szín-játék bemutatójára is sor került, Szép Ernő: Emberszag című drámai naplóját és a Móricz Zsigmond életéről készült Tercett című filmet is elkészítette a Madách Színház. Márciusban a minden színházi rekordot megdöntő Macskák megünnepelte a 40. születésnapját. A színház nagy hangsúlyt fektet a repertoáron lévő előadások szereposztásainak folyamatos megújítására, így történt, hogy fiatal művészek léptek be Az Operaház Fantomja és a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepeibe is. 

A napokban megkezdődnek a két új őszi bemutató próbái is. Szeptember 15-én debütál a Pretty Woman című musical, míg október 14-én a Six című koncertmusical.


Bryan Adams & Jim Vallance: PRETTY WOMAN / MICSODA NŐ! musical 

 • Garry Marshall és J. F. Lawton forgatókönyve alapján
 • Fordította: Bárány Ferenc és Baráthy György
 • Premier: 2023. szeptember 15.

A Madách Színház szokásához híven non-replica változatban, vagyis az eredetitől eltérő, önálló kreatív koncepcióval és rendezésben viheti színre a musicalt. 

A Pretty Woman című musicalt Bryan Adams zeneszerző és Jim Vallance dalszövegíró írta, az azonos című, ikonikus 1990-es film forgatókönyve alapján. A történet középpontjában Vivian Ward, a szabadszellemű hollywoodi "hostess" és a gazdag üzletember, Edward Lewis között szövődő szerelem áll. A modernkori Hamupipőke-történetet mindenki ismeri, a musical azonban más szereplőket és fordulatokat is tartogat a nézőknek. 

A musical zenéjét Bryan Adams írta, a ’80-as ’90-es évek rockzenéjének stílusában. Az eredeti, 2018-as chicago-i bemutatón még nem csendültek fel Roy Orbison híres szerzeményének dallamai, 2019-ben azonban már igen, és így lesz ez a Madách színházi előadásban is. 

A Pretty Woman musicalt 2018-ban mutatták be a Broadwayn, 2020-ban, a pandémia előtt a West End-en. 

A Pretty Woman/Micsoda nő! szereposztása a Madách Színházban:

 • Vivian Ward: Arany Tímea, Gubik Petra, Zámbó Brigitta
 • Edward Lewis: Pesák Ádám, Solti Ádám
 • Happy Man: Borbély Richárd, Sánta László, Serbán Attila
 • Kit De Luca: Kecskés Tímea, Molnár Gyöngyi, Sári Éva
 • Phillip Stuckey: Posta Victor
 • David Morse: Jenővári Miklós


Toby Marlow – Lucy Moss: SIX koncertmusical

 • Fordította: Bárány Ferenc és Litkai Gergely
 • Premier: 2023. október 14.

VIII. Henrik hat feleségének történetét szintén non-replica változatban láthatják majd a budapesti nézők. Az előadásban megjelenő hölgyek számát növeli, hogy a színpadon nemcsak a királynék, de a zenekar tagjai is nők lesznek! A Madách színpadán azonban férfiak is helyet foglalhatnak - nézőként: a tervek szerint a színpadra, a trónterembe is válthatnak jegyet a vállalkozó szelleműek.

A Madách Színház a SIX című koncertmusicalt kettős szereposztásban mutatja be, az egyikben színésznők, a másikban popénekesnők alakítják a királynékat.

A Six szereposztása a Madách Színházban:

 • Aragóniai Katalin: Baranyai Annamária / Horányi Juli 
 • Boleyn Anna: Zsitva Réka / Muri Enikő 
 • Seymour Johanna: Peller Anna / Singh Viki
 • Anna von Kleve: Kardffy Aisha / Herceg Erika
 • Howard Katalin: Gadó Anita / Hien
 • Parr Katalin: Gallusz Nikolett / Veres Mónika Nika

A SIX musical történelmi háttere és keletkezéstörténete

VIII. Henrik angol király a brit történelem egyik leghírhedtebb szereplője. Széles körben ismert, hogy hat felesége volt, akik közül kettőt lefejeztetett, az ő uralkodása alatt szakított a pápával az angol katolikus egyház, és jött létre az anglikán, amelynek a vezetője a mindenkori király lett.

Toby Marlow és Lucy Moss a Cambridge Egyetem végzős diákjaiként írták a SIX koncertmusicalt, amelynek első bemutatóját is diáktársaikkal készítették az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon 2017-ben. Inspirációjuk Antonia Fraser brit írónő műve VIII. Henrikről és hat feleségéről, valamint a Six Wives című dokumentumfilm, Lucy Worsley angol történész 2016-ban készült sorozata. Így alakult ki végleges koncepciójuk, amely a feleségek szemszögéből meséli el VIII. Henrik házasságait.

A SIX koncertmusicalt 2019-ben 5 kategóriában jelölték a Laurence Olivier-díjra, 2020-ban elnyerte 3 kategóriában a Drama Desk, 2 kategóriában pedig a Tony-díjat, és Grammy-díjra is jelölték a legjobb új musical albumok között. 

A SIX musical írói a királynékat popdívák karakterével ötvözték, így inspirációul világhírű énekesek szolgáltak, mint például Beyoncé, Jennifer Lopez, Avril Lavigne, Adele, Sia, Céline Dion, Rihanna.

A szerzők rendkívül eredeti módon nyúltak a történelmi témához, alapgondolatuk, hogy VIII. Henrik hat felesége újra él, popbandát alapít, és miközben elmesélik házasságuk történetét, megvívnak a legkirályabb királyné címért.  

A két bemutatót ugyanaz a kreatív csapat hozza létre:

 • Zenei vezető: Kocsák Tibor / Köteles Géza
 • Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
 • Jelmeztervező: Rományi Nóra
 • Koreográfus: Tihanyi Ákos
 • Rendező: Szirtes Tamás