Vendégkönyv·Kapcsolat·Nonprofit Kft.·Próbatábla
Fortissimo Login·Hírlevélre feliratkozás·
 

Hírek

Reneszánsz konyha és romkocsma:))

2017. 06. 11.


Vajon milyen volt a reneszánsz konyha, mi volt - ha egyáltalán -, Shakespeare kedvenc étele? 

A korszak sajátosságaiból eredően a kenyér volt a legfőbb étel és hozzá sajt. A gazdagok asztalára nemes vadak, marhahús és hal jutott, a szegények számára többnyire maradt a répa, bab és a káposzta.

Kedvelték az erőteljes fűszereket, szegfűszeggel, gyömbérrel, sáfránnyal, borssal, szerecsendióval, fahéjjal, hagymával, fokhagymával és rengeteg sóval ízesítettek. A halak, húsok, tésztába sütve készültek, és szívesen fogyasztották a számtalan variációjú kocsonyát. Édességként a datolya, a birsalma és méz került az asztalra. A víz ihatatlan volt, ezért a felnőttek mézsört, bort, sherry-t és cidert ittak, a gyerekek pedig tejet. 

Az úri lakomák akár 7 óra hosszat is eltartottak: VIII. Henrik 1531-ben rendezett lakomájára állítólag 24 marhát, 100 kövér birkát, 51 borjút, 34 disznót, 54 pávát, 91 malacot, 700 tyúkot, kakast, 444 galambot, 168 hattyút és 4000 pacsirtát tálaltak fel...
Kanállal és a késsel, kenyércipóból ettek. Az előkelő hölgyek a keményített gallér okozta nehézségeket egy fél méter hosszú nyelű kanállal igyekeztek ellensúlyozni..

Shakespeare feltételezett kedvenc étele a mustár szószos tojás volt.
Ennek receptje állítólag egy korabeli szakácskönyv segítségével maradt fenn:

Hozzávalók: minden személyre 1 tojás, 25 g vaj, 5 ml mustár, 5 ml ecet, só
Főzzük, forrásban lévő vízben a tojásokat 5-6 percig. Közben olvasszuk meg a vajat, sózzuk, adjuk hozzá a mustárt és az ecetet. Piríthatunk angol szalonnát is benne. Tisztítsuk meg a tojásokat, vágjuk négyfelé és tegyük bele a mustáros szószba.

A fenti finomság nem szerepel ugyan a Madách Színház Reneszánsz romkocsmájának étlapján, azonban sok más különlegesség igen. S hogy a szellem se szenvedjen hiányt, a Madách Színház madrigál kórusa és zenekara jóvoltából felcsendülnek korabeli dalok és dallamok, Hajdu Steve pedig humorban pácolt zenetörténeti utazásra invitálja vendégeinket. A vigasságot reneszánsz táncház zárja.

Zenei vezető és karmester: Kocsák Tibor


vásárlás
2017. Október
HKSzCsPSzV
------1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
31 -----
2017. November
HKSzCsPSzV
--1
6 7
13 14 15
---
2017. December
HKSzCsPSzV
----
24
25 31
-------
2018. Január
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5
12 13 14
24 25 26 27 28
31 ----
2018. Február
HKSzCsPSzV
--- 3 4
5 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
26 ----
2018. Március
HKSzCsPSzV
---
5 6 7
12
26 27 28 29 30 31 -